human chemistry......

....human chemistry equals mystery and this is the source of all beauty....

Waarom zijn ondernemingen succesvol ? Omdat opdrachtgevers bereid zijn meer te betalen dan de kostprijs ! Maar vanwaar die bereidheid ? Vanwege de kwaliteit van het product ?
Natuurlijk, maar vaak is die niet uniek. Of zou het ook een andere meerwaarde zijn die wordt meegeleverd ? Een meerwaarde die niet direct is uit te drukken in geld, maar die te maken heef
t met 'human chemistry': de natuurlijke reactie van de ene mens op de andere. Een mysterieus proces dat kan leiden tot relaties tussen mensen en die door hen als waardevol ervaren worden.


Mensen maken organisaties. Klikt het tussen hen dan klikt het ussen organisaties. Tussen opdrachtgever en leverancier. Dat effect is misschien wel dat ongrijpbare element tussen het succesvol functioneren van mensen, en dus van organisaties.

Mensen functioneren dankzij die relaties. Extern, maar ook intern. En juist die relaties tussen mensen vormen het karakter van een organisatie. En dat maakt of men zich thuis voelt in die organisatie. Als opdrachtgever. En als werknemer. En dat bepaald het succes van een onderneming.

Peter Tersteeg

* voorwoord jaarverslag 1990 De Bussy Ellerman Harms NV