Cadillac

Vele jaren heb ik het genoegen gehad in een Cadillac te rijden. Het vlaggenschip van GM; een zeer comfortabel automobiel.  Het aardige aan Cadillac is ook de bijzondere geschiedenis die verbonden is aan het Cadillac embleem, afkomstig van het wapen van een willekeurige familie uit een klein Frans dorpje.

In de zeventiende eeuw meldde zich in Parijs ene Antoine Laumet, afkomstig uit de buurt van Toulouse, aan voor militaire dienst. Hij noemde zich Antoine de la Moth omdat hij  die laatste naam chiquer vond. Temeer daar het een adellijke naam suggereerde en dit de weg opende naar hogere rangen. Later voegde hij nog ‘Cadillac’ toe aan zijn naam, die daarmee zwieriger en indrukwekkender werd.

Om je een mooiere naam aan te meten was in Frankrijk in die tijd gewoon. Om je zelf titels toe te kennen was iets anders. Maar Antoine vond het allemaal wel prima en eigende zich en passant ook de titel ‘sieur’ (Franse landjonker) toe, inclusief het familiewapen van de familie Esparbes de Lussau uit Bardiques. In het verre parijs werd dat allemaal toch niet gecontroleerd.

Antoine ging nu verder door het leven als Sieur de la Mothe Cadillac in welke hoedanigheid het hem lukte om zich te verkopen als luitenant en te vertrekken naar de Nieuwe Wereld: het Franse gebied rond Quebec. Hij maakte promotie en werd als kapitein met een verkenningseenheid westwaarts gestuurd om het Franse gebied uit te breiden.

In 1701 kwam zijn eenheid aan in een engte tussen twee meren waar zij provisorisch fort bouwden dat zij de naam Ville d’Etroit (stad aan de engte) gaven. En dat werd later Detroit.

Later werd Sieur de la Mothe Cadillac beschouwd als de oprichter van Detroit en zijn naam kreeg algemene bekendheid toen in 1901 het 200-jarig bestaan van de stad gevierd werd. Vandaar dat de Detroit Automobile Company in 1902 zich liet omdopen in Cadillac Motor Car Company. Enkele jaren eigende het bedrijf zich ook weer het familiewapen toe: vier centrale vlakken waarvan twee met drie heraldische vogels.

En voor de liefhebber, er zijn in Frankrijk wijnen te vinden van het huis Cadillac. 


 




Peter Tersteeg